Pelajar UiTM berarak ke Pejabat Menteri Besar Selangor Membantah Kemasukan 10% Kepada Bukan Bumiputera

Posted: Selasa, 12 Ogos 2008 by GPMS-UiTM in Berita GPMS

Pada pagi tadi 12 Ogos 2008 Mahasiswa-Mahasiswi Universiti Teknologi MARA Malaysia mula berkumpul di Padang Kawad, UiTM Malaysia seawal jam 7.00 pagi. Tujuan berkumpul di padang kawad bukan seperti biasa. Tetapi, pada pagi ni mereka berkumpul untuk menyatakan protes di atas cadangan yang telah dipersetujui oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Cadangan untuk membuka sebanyak 10% kuota pelajar UiTM kepada bukan bumiputera serta pelajar asing.

Diketuai oleh Yang DIpertua Majlis Perwakilan Pelajar, UiTM Malaysia Saudara Lokmannulhakim Bin Mohamad Idris. Protes ini juga disokong sepenuhnya oleh Yang DiPertua GPMS-UiTM Malaysia Saudara Mohd Abd Rauf Bin Tumiran.

Perhimpunan Aman Membantah UiTM dibuka 10% kepada bukan bumiputera disertai lebih kurang 5000 mahasiswa-mahasiswi UiTM Malaysia dari pelbagai fakulti.

Dengan berpakaian hitam, pelajar UiTM Malaysia bergerak menuju ke Pejabat Menteri Besar Selangor sambil melaungkan bantahan untuk membuka UiTM Malaysia kepada pelajar bukan bumiputera. Pergerakan mererka bermula pada jam 8.30pagi.

Mereka tidak patah semangat, apabila melihat pintu pagar bangunan Pejabat Menteri Besar Selangor telah ditutup. Pelajar dengan aman, di hadapan bangunan Pejabat Menteri Besar Selangor melaungkan dengan penuh semangat supaya UiTM tidak dibuka kepada bukan bumiputera.

Namun, Menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak berada di pejabat pada waktu kejadian.

Memorandum bantahan disampaikan oleh YDP MPP-UiTM Malaysia kepada wakil kepada Menteri Besar Selangor. Lebih kurang jam 10.30 pagi, mahasiswa UiTM Malaysia pulang dengan aman sambil menyatakan amaran kepada mana-mana yang cuba untuk menyuntuh isu sensitif berkenaan dengan isu pembukaan UiTM kepada bukan bumiputera.

GPMS-UiTM Malaysia tetap dengan pendirian tidak membenarkan UiTM Malaysia dibuka kepada bukan bumiputera. Kerana bilangan 10% adalah tidak kurang daripada 10 000 anak bumiputera yang terlepas untuk melanjutkan pelajar ke menara gading.

Advertisements
Komen-komen
 1. K.A 0616 berkata:

  10,000 sertai Perarakan ‘Baju Hitam’ bantah buka UiTM kepada bukan Bumiputera
  12-08-2008 12:59:16 PM
  Oleh G. MANIMARAN dan ARIFFUDDIN ISHAK

  (Dikemas kini) SHAH ALAM: Hampir 10,000 penuntut Universiti Teknologi MARA (UiTM) berarak ke Bangunan SUK Selangor di Shah Alam pagi tadi bagi membantah syor supaya pusat pengajian tinggi tersebut, berusia lebih lima dekad, dibuka kepada bukan Bumiputera.

  Tinjauan mStar Online mendapati penuntut UiTM telah mula berkumpul sejak 7.30 pagi untuk bergerak secara konvoi – menaiki bas UiTM, kereta dan menunggang motosikal bagi melahirkan pendirian bantahan mereka.

  Pada awalnya pihak penganjur menjangkakan kira-kira 2,000 orang sahaja akan menyertai perarakan tersebut.

  Perarakan yang diberi nama “Perhimpunan UiTM Di Hatiku” telah menyerahkan memorandum membantah syor tersebut kepada wakil Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Ketika dihubungi sebentar tadi, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM, Luqmannulhakim Mohamad Idris berkata, pihaknya telah menyerahkan memorandum kepada wakil Menteri Besar Selangor pukul 10 pagi.

  “Kami mendesak agar Menteri Besar memohon maaf dan menarik balik kenyataan tersebut (syor 10 peratus tempat di UiTM dibuka kepada bukan Bumiputera),” katanya.

  Tindakan susulan termasuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri dan Canselor UiTM akan ditentukan selepas reaksi Khalid, kata beliau.

  “Kita telah merancang pelan tindakan secara terpeinci. Susulan fasa kedua dan ketiga akan diteruskan termasuk memohon perkenan Tuanku Canselor (Tuanku Mizan Zainal Abidin) bertitah agar UiTM tidak diganggu,” katanya.

  Bercakap kepada media di hadapan pintu masuk Bangunan SUK, Luqmannulhakim berkata pergerakan bantahan hari ini bukanlah atas desakan oleh Naib Canselor UiTM, Prof. Datuk Seri Dr. Ibrahim Abu Shah atau mana-mana parti politik.

  Tambah beliau agar isu pembukaan UiTM kepada bukan bumiputera tidak dipolitikkan oleh pihak-pihak tertentu untuk meraih simpati dan juga undi dalam pilihanraya kecil yang akan diadakan nanti.

  “Kita melihat ini adalah taktik pihak tertentu menjelang pilihanraya kecil di Permatang Pauh nanti.

  “Sekiranya tujuannya ialah untuk itu (politik), maka tolonglah hentikan kerana telah termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang ditubuhkan khas untuk Bumiputera,” katanya.

  Diminta mengulas mengenai pendapat yang mengatakan percampuran pelajar Bumiputera dan bukan Bumiputera akan mewujudkan satu persaingan yang sihat, beliau tidak bersetuju dengan pendapat itu.

  “Saya amat tidak bersetuju kerana telah terbukti seperti apa yang berlaku di universiti-universiti lain setiap kaum tertentu hanya akan bergaul dengan kaum mereka sendiri.

  “Ini bukan persaingan yang sihat. Keadaan ini lebih bahaya jika wujudnya perasaan mementingkan kaum sendiri walaupun belajar dalam satu institusi,” katanya.

  Tegas beliau walaupun UiTM terdiri daripada kaum Bumiputera sahaja, tetapi para pelajarnya telah dididik untuk menghormati agama, adat dan kepercayaan kaum lain.

  Diminta mengulas mengenai pembukaan UiTM kepada pelajar antarabangsa, beliau berkata tindakan itu adalah bagi kepentingan jangka masa panjang.

  “Kepentingan kita diperingkat pelajar sekarang ialah agar dapat mewujudkan jaringan hubungan dua hala dengan pelajar antarabangsa pada masa-masa akan datang,” katanya.

  Dr. Ibrahim dijadual mengadakan sidang media di pejabatnya di Shah Alam pada pukul 2 petang ini.

  Sementara itu, penuntut UiTM yang membanjiri perkarangan Bangunan SUK bersorak melaungkan kata-kata seperti ‘selamatkan UiTM’, ‘UiTM untuk bumiputera’ serta ‘hidup UiTM’.

  Mereka juga memegang sepanduk yang bertulis ‘kami pertahankan hak bumiputera’, ‘kami bantah buka UiTM kepada bukan bumiputera’ serta ‘UiTM hak bumiputera’.

  Pukul 9 malam tadi, wakil MPP UiTM telah mengadakan pertemuan dengan Ibrahim bagi memaklumkan tindakan mereka pagi ini.

  Ketika dihubungi malam tadi, Luqmannulhakim berkata: “Kami komuniti pelajar UiTM membantah keras pandangan (membuka UiTM) sedemikian.”

  “Kami mendapati alasan bahawa tindakan mengkhaskan UiTM hanya kepada masyarakat Bumiputera menyebabkan pelajar Bumiputera kurang berinteraksi dan sebagainya adalah tidak benar,” kata beliau.

  Malah, pada pukul 9 malam tadi, wakil MPP UiTM telah mengadakan pertemuan dengan Naib Canselornya, Prof. Datuk Seri Dr. Ibrahim Abu Shah bagi memaklumkan tindakan mereka.

  Kata Luqmannulhakim, pada pertemuan itu pengurusan tidak menghalang MPP untuk mengambil langkah sedemikian.

  Malah, tindakan ini hanya disertai pelajar UiTM, bukannya pengurusan dan kakitangan.
  “Kami difahamkan pengurusan UiTM akan mengeluarkan kenyataan kemudian,” katanya.

  Perarakan menyerahkan memorandum itu kepada kerajaan negeri merupakan langkah pertama, kata beliau.

  “Selepas ini kami akan menyerahkan memorandum yang serupa kepada Perdana Menteri dan kemudian Yang di-Pertuan Agong yang juga Canselor UiTM. Ini akan dilakukan minggu depan,” katanya.

  Mengulas lanjut, kata Luqmannulhakim, pihaknya akan menghimpunkan penuntut-penuntut UiTM di kampus induk di Shah Alam awal pagi esok sebelum berarak ke Bangunan SUK.

  “Sehingga malam ini (Isnin) kami sudah memperoleh tandatangan menyokong memorandum bantahan daripada lebih 5,000 pelajar dan ia mungkin akan mencecah 10,000 orang esok,” katanya.

  Kata Luqmannulhakim, pendirian kerajaan negeri Selangor dan Menteri Besar yang meminta 10 peratus diperuntukkan kepada penuntut bukan Bumiputera dan rakyat asing telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pelajar.

  “Memorandum ini bertujuan meminta beliau (Menteri Besar Selangor) menarik balik kenyataannya kerana bertentangan dengan prinsip penubuhan UiTM sebagai sebuah institusi pengajian tinggi bagi melahirkan profesional di kalangan Bumiputera,” katanya.

  Perhimpunan pelajar secara besar-besaran akan diadakan esok di Padang Kawad UiTM Shah Alam seawal pukul 7.30 pagi bagi mendapatkan tandatangan pelajar sebagai bantahan.

  Sementara itu Naib Canselor UiTM ketika dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut.

  “Maaf, saya tak dapat nak beri komen mengenai perkara ini sehingga Menteri Pengajian Tinggi membuat kenyataan rasmi mengenai perkara ini,” katanya.

  Beliau hanya akan memberi komen dalam sidang media khas yang akan diadakan di pejabatnya esok setelah Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengeluarkan kenyataan.

  Dalam pada itu, mStar Online gagal mendapatkan komen Khaled berhubung isu ini.

  Menteri Besar Selangor mencadangkan 10 peratus daripada jumlah semasa kuota pelajar di UiTM dibuka kepada bukan Bumiputera serta pelajar asing.

  Khalid berkata, cadangan itu akan dapat mempertingkatkan kualiti pendidikan dan persaingan di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) tersebut.

  Menurut beliau, syor itu juga dianggapnya sebagai wajar dan tepat dengan usaha UiTM yang mahu melahirkan pelajar daripada golongan Melayu dan Bumiputera yang berdaya saing.

  Beliau melahirkan pandangan itu ketika mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr. Halimah Ali dalam sebuah akhbar hari ini yang berpendapat UiTM perlu ‘dibuka’ kepada kaum lain jika ingin mewujudkan persaingan yang sihat.

  Bagaimanapun, kata Khalid, cadangan yang dilontarkan ini perlu difikirkan sedalam-dalamnya daripada semua aspek agar tidak bercanggah dengan dasar penubuhan IPT itu dalam melahirkan generasi bumiputera yang berilmu dan berdaya saing.

  Sumber: M.Star 12 Ogos 2008

 2. Berita Harian berkata:

  5,000 berhimpun bantah UiTM dibuka untuk bukan Bumiputera
  SHAH ALAM: Kira-kira 5,000 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) berhimpun di depan pintu masuk utama bangunan pentadbiran kerajaan negeri, Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS), di sini pagi ini untuk membantah cadangan membuka UiTM kepada bukan Bumiputera.

  Pelajar mula berhimpun seawal jam 7 pagi di Dataran Shah Alam sebelum berarak secara aman menuju pintu masuk utama sejauh 500 meter diketuai Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UiTM, Luqmann Ulhakim Mohamad Idris.
  Mereka turut membawa sepanduk ‘Selamatkan UiTM’ sambil menyanyikan lagu rasmi universiti itu dan lagu patriotik, Warisan.

  Luqman turut menyerahkan memorandum bantahan kepada kerajaan negeri yang diserahkan kepada wakil Pejabat Menteri Besar, Hasril Abu Hassan.

  Kandungan memorandum itu antaranya meminta kerajaan negeri tidak lagi membuat cadangan itu kerana UiTM adalah salah satu hak keistimewaan orang Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.
  Pelajar mula bersurai kira-kira jam 10 pagi selepas Luqmann menyampaikan memorandum bagi membantah kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mencadangkan 10 peratus kuota di UiTM diperuntukkan kepada bukan Bumiputera.

  Sumber : Berita Harian 12 Ogos 2008

 3. Salam. Saya merakamkan ucapan penghargaan kepada semua ahli GPMS UiTM yang menyertai “perhimpunan membantah cadangan UiTM dibuka kepada bukan bumiputera”. Semangat yang kalian tunjukkan menjadi bukti kekuatan jiwa melayu di kalangan ahli GPMS UiTM.. Syabas. Teruskan usaha membela UiTM dan orang melayu…

 4. Utusan Malaysia berkata:

  5,000 pelajar UiTM hantar memorandum bantahan
  12/08/2008 1:56pm
  SHAH ALAM 12 Ogos – Lebih 5,000 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) hari ini berarak kira-kira dua kilometer untuk menghantar memorandum bagi membantah cadangan kerajaan negeri membuka 10 peratus kuota pelajar universiti itu kepada bukan bumiputera.
  Terdahulu, kesemua mereka yang kebanyakannya memakai kemeja T berwarna hitam berkumpul di Dataran Shah Alam kira-kira pukul 9 pagi sebelum berarak sambil memegang sepanduk menuju ke bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri di sini.
  Setibanya di luar pagar utama SUK, mereka mula menyanyikan lagu rasmi UiTM sambil mengangkat sepanduk yang dibawa antaranya bertulis perkataan “Jangan Rampas Hak Kami’ dan “Selamatkan UiTM.’’
  Perhimpunan hampir satu jam itu berakhir apabila Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar UiTM, Luqmannulhakim Mohamad Idris yang mengetuai perhimpunan menyerahkan memorandum tujuh muka surat kepada pegawai SUK, Hasril Abu Hassan untuk disampaikan kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. – Utusan

  Sumber Utusan 12 Ogos 2008

 5. nikmj berkata:

  Buat makluman para pelajar UiTM,
  Jangan anda mudah melatah, dan terikut – ikut dengan semangat kebangsaan anda dan provokasi mereka yang berkepentingan politik. Jika dilihat pada pandangan MB, tujuan beliau adalah untuk meningkatkan daya saing para pelajar UiTM itu sendiri iaitu Melayu. Justeru itu diingatkan agar adik-adik semua jangan befikiran negatif. Berfikirlah secara positif dan lebih terbuka.

  Ingatlah kuantiti tidak penting, tetapi kualiti graduan yang lebih penting. Maka jika kehadiran pelajar bukan bumiputra boleh meningkatkan daya saing, maka terimalah dengan hati yang terbuka.

  Apa guna ramainya bilangan graduan bumiputra jika kualitinya rendah dan tidak berdaya saing? Sedarlah pada hakikat yang dunia sebenar hanya memerlukan mereka yang berdaya saing sahaja. Jadi jika cadangan untuk kebaikan ditolak mentah-mentah oleh para pelajar yang masih mentah, yang masih belum mengenal erti dunia kehidupan sebenar, maka ia adalah suatu kesilapan. Sebaiknya, tenaga muda ini melihat kearah depan, demi kualiti bumiputra itu sendiri.

  Stay ahead or be left behind, http://www.nmjnh.wordpress.com

 6. Dr.Siddiq Azani berkata:

  tahniah uitm kerana memulakan cubaan yang cukup baik. sila lihat video yang sempat saya rakamkan dalam demonstrasi pagi tadi di

  http://writtenbyhim.wordpress.com/2008/08/12/video-uitm-students-exercising-their-freedom-of-speech/

 7. Ezhan Mohmmad berkata:

  Assalammualaikum, Bercakap tentang pembukaan uitm kepada bukan bumiputra adalah satu tindakan di mana menjatuhkan sendiri orang melayau itu sendiri. Menteri Besar selangor, pada padangan saya hanya bercakap untuk mendapatkan undi simpati dari kaum bumiputra yang kononnya dengan menggunakan isu ini seolah olah ianya satu isu yang besar dan kemestian untuk perkara ini di atasi. Adalah perlu di ingatkan wujudnya uitm di bawah akta 153 perlembagaan yang menyatakan hak keistimewan pendidikan kaum bumiputra malaysia.

  Cadangan pembukaan ini seolah olah, mencabar perlembagaan malaysia itu sendiri atau lebih tepat mencabar kedaulatan kesultanan di malaysia. Pembukaan 10% itu sudah cukup untuk menutup peluang kepada 10% bumiputra yang ingin meneruskan pengajian di IpTA khusunya UiTM. Jadi adalah perlu bagi Yb Menteri Besar Selangor untuk merujuk pakar perundangan sebelum membuat kenyataan sedemikian.

  Tahniah dan syabas di ucapkan kepada perwakilan pelajar uitm shah alam keran bersuara lantang atas hak bumiputra. Bukan untuk menyindir tetapi sekiranya pemimmpin kita sendiri ingin menjual bangsa kita siapa lagi harus kita percaya!!?

  renungkanlah bersama

 8. anak_bangsa_melayu berkata:

  Buat Nikmj.

  Melayu akan terus bersaing. Tak payah bukak pun xpe. Ini sajalah harta untuk org melayu. Kalo kita buka uitm pada bangsa lain, ianya tidak akan mengimbangi percentage students antara kaum. Ko jangan fikir satu arah sahaja. Fikir dari sudut lain. Maybe ko berduit. Kebanyakkan orang pendalaman tidak mementingkan pendidikan, tapi untuk anak muda bangsa, ini lah tempat mereka untuk terus bertatih, berjalan dan terus berlari untuk bersaing dan terus meningkatkan taraf hidup mereka. Kalo ko nak bersaing kena menuntut ilmu.Ini lah tempat kami menuntut ilmu untuk majukan bangsa kami sendiri. Kt boleh tengok ca ya nun alif ni bg x peluang kalo ko dikalangan mereka. Jangan sesekali pertikaikan hak bangsa kita sendiri. KO TAK BELAJA SEJARAH KE. TGK SINGAPORE PUN TAU. KO XPAYAH NAK PERTIKAIKAN BILE SEBUT PASAL HAK MELAYU. Jangan fikir bangsa lain akan bagi ko peluang.

 9. Khairul Anwar berkata:

  Pergerakan 5000 pelajar UiTM Malaysia ke bangunan SAAS semalam adalah kerana sikap dan sayangnya pelajar UiTM kepada bangsanya. Untuk generasi mereka juga. Mereka sebenarnya kesal atas sikap pemimpin melayu sendiri yang mempermaikan hak keistimewaan orang melayu. Saya yakin dan percaya kebanyakkan pelajar UiTM percaya dengan kata-kata saya pada hari ini.
  Sudah banyak toleransi diberikan, malahan jika kita lihat universiti/kolej swasta juga banyak dikuasai oleh golongan bukan bumiputera.
  Menjawab kepada pelbagai persoalan yang sering di kemukan. Saya secara peribadi menolak apa yang diperkatakan oleh mereka.
  Pertama, wujudnya desas-desus orang melayu sendiri yang mengatakan bahawa pelajar UiTM Malaysia perlu bersaing dengan pelajar bukan bumiputera untuk meraih kecemerlangan. Apa Bukti!!, Pada zaman, Tun Dr Mahathir beliau telah memperkenalkan sistem meritokrasi untuk memasukan pelajar ke Universiti. Alhamdulillah. Kesanya, pelajar di peringkat sekolah berusaha dengan gigih terutamanya anak melayu untuk terus berjaya dalam SPM supaya melayakan mereka untuk masuk ke universiti awam. Tetapi, jika kita lihat. Tidak semua yang mempunyi nasib yang serupa. Mereka mempunyai semangat untuk berjaya, mereka mempunyai semangat untuk meninggikan darjat pengetahuan bangsa dan mereka juga mempunyai semangat untuk meningkatkan taraf ekonomi keluarga. Dengan pendapat purata keluarga yang sedikit, kemana mereka mahu pergi? Kemana pilihan mereka? UiTM la, tempat yang selalu menerima kemasukan pelajar seperti ini. Tempat anak melayu menuntut ilmu dengan kemudahan prasarana yang baik. Kemasukan pelajar bukan bumiputera, secara lojiknya memang akan menimbulkan persaingan, tetapi, anda lihat bagaimana pula dengan pelajar yang nasibnya seperti mana yang saya telah perkatakan tadi. Habis, Hancur nasib mereka. Peluang mereka sudah habis. Diambil sedikit-sedikit oleh golongan bukan bumiputera. Tak nak bagi peluang kepada mereka yang ingin mencuba. Jikalaulah, masih ada lagi menuntut 10% kemasukan UiTM kepada bukan bumiputera oleh golongan bumiputera sendiri. Lihatlah sendiri, anda telah memusnahkan harapan lebih daripada 10 000 keluarga bumiputera yang mengharapkan kecemerlangan anak-anak mereka dan generasi mereka yang akan mewarisi kepimpinan negara.
  Kedua, pelajar UiTM kurang bermutu. Hahaha, itu Cuma kata-kata segelintir pihak yang kecil tetapi selalu sangat bersuara. Tetapi, percayalah. Kakitangan Akedemik UiTM selalu berpasan kepada pelajarnya supaya menjaga nama baik UiTM. Untuk pengetahuan semua, ada beberapa benda aspek kerohanian dan kepimpinan telah diserapkan oleh UiTM kepada semua penuntutnya. Mereka diwajibkan untuk menghadiri Modul yang, didalam modul tersebut dipersembahkan pelbagai aspek yang perlu diterapkan seperti keusahawanan, jati diri, semangat cintakan negara dan pelbagai lagi. Setiap bidang pendidikan yang diambil oleh pelajar semua sekali kena mengambil subject agama. Supaya, mereka tahu asal-usul. Tahu agama. Tahu batas-batas agama. Mereka akan belajar agama bukan untuk satu semester. Tetapi, 3 semester. Sama juga dengan kokurikulum, 3 semester juga telah diwajibkan kepada semua pelajar. Pada semester 1, mererka dikehendaki bersama dengan unit beruniform. Dan semester kedua dan ketiga, ada yang juga bersama dengan unit beruniform dan ada juga yang bersama dengan unit sukan, kerohanian, dan seni. Apa objektif diwujudkan kokurikulum kepada pelajar UiTM, supaya mereka berdisiplin dan mempunyai idea yang kreatif demi bangsa melayu.
  Sayangkan, ada juga yang suka menyentuh aspek kerohanian dan sahsiah pelajar UiTM, tapi percayalah kemasukan 10% bukan jalan penyelesainya. Pihak UiTM, MPP dan Persatuan Pelajar yang lain sentiasa berusaha menarik minat pelajar uitm kepada sikap positif dalam diri. Kami sebenarnya sudah lama bergiat dalam menjadikan anak-anak melayu disini menjadi seorang yang baik diri segi akhlak dan budi. Lembaga Disiplin UiTM juga sering mengambil tindakan yang tegas jikalau pelajar melanggar tatacara disiplin.
  Biarlah pelajar melayu sendiri yang menasihati bangsanya. Tidak perlu persaingan dan tidak perlu toleransi kemasukan pelajar bukan bumiputera. Hasilnya, buruk padahnya kepada anak bangsa sendiri. Hak samarata sudah banyak diberikan. Tetapi, UiTM jangan disamakan dengan hak samarata.
  Akhirkata hayati lah lirik lagu UiTM dihatiku yang selalu dinyayikan oleh Warga UiTM
  Wujudmu disini, ditanah anak merdeka
  Bagai obor ilmu memayungi putra-putrinya
  Pelopor hidup budaya bangsa, agama, negara
  Pembentuk akhlak manusia, agar jadi sempurna,
  Ku yang melangkah kesini, ingin mempelajari,
  Rahsia dimuka bumi dengan cara hakiki
  Tunjukan aku jalan ilmu mu, untuk ke menuju
  Destinasi cita-cita negara dan bangsaku,
  Majulah bangsa, maju negara
  Berkat usaha jaya MARA,
  Kami berikrar akan berjasa hingga kita berjaya
  Demi Bangsa,
  Watikah yang ku miliki kan kusemat dihati
  Janji ku pada pertiwi untuk menaburbakti
  Kesempurnakan seikhlas hati, membela negara
  Doa restu ayah bondaku, untuk mu semua
  UiTM Usaha, Taqwa Mulia.

  Sedih, apabila ada bangsa sendiri yang tidak berfikiran rasional dengan bangsa sendiri.

  Yang Ikhlas

  Khairul Anwar
  UiTM Malaysia

 10. nikmj berkata:

  Kepada Anak_bangsa_melayu,
  Saya pun pernah menuntut diITM S2, S17, S18. So berkenaan sejarah atau persaingan Melayu tu tak usah dipertikaikan. Memang benar kaum bukan bumiputra lebih mementingkan kaumnya sendiri dari bumiputra. Namun jika ada usaha dan tekad yang kuat, Insyaallah akan berjaya. Contohnya, saya sendiri kini bekerja bersama kaum bukan bumiputra.

  Saya tak pasti Anak Bangsa Melayu sudah tamat belajar atau pun belum. Jika hendak bersaing semasa kerja, itu adalah sudah terlambat. Takkan nak menang emas olimpik, masa lawan kat olimpik baru nak bersaing. Persaingan mesti dimulakan diperingkat terendah dan berterusan. Baru ada kualiti.

  Bangsa lain akan bagi kita peluang jika kita berkemampuan. Jangan mudah menyerah kalah sebelum bersaing secara adil. Saya sendiri sudah lebih 15 tahun berkhidmat dengan bangsa bukan bumiputra diberbagai syarikat korporat antarabangsa. Tiada masalah walaupun dikelilingi bangsa bukan melayu. Yang penting kita mampu bersaing. Takkan dah terantuk baru nak teradah?

  Yang peliknya kenapa UiTM saje yang menjadi isu, kenapa bila kerajaan BN peruntuk 10% kuota untuk non bumi masuk MRSM, 45% kuota untuk biasiswa JPA untuk non bumi, ASW, kenapa tiada bantahan? Itu telahpun dilaksanakan, usul MB hanya cadangan sahaja, belum pasti dilaksanakan, beliau pun bersedia untuk berbincang cara dan pendapat cerdik pandai semua, habis tu, kenapa perlu berdemonstrasi? Atas arahan siapa? Setahu saya, UiTM akan mendenda RM250 jika ponteng kelas lebih dari 4 kali satu semester. Ni satu UiTM ponteng kelas, siapa punya arahan? Adakah HEP UiTM pun terbabit sama?

  Fikir-fikirkanlah, MB pun orang Melayu, tokoh korporat, dia pun hendak bangsa Melayu maju dan lebih berdaya saing, jangan mudah terikut – ikut dengan agenda politik mereka yang berkepentingan. Perbincangan adalah jalan penyelesaian terbaik buat semua.

  Assalamualaikum

 11. kucing hitam berkata:

  [……………sedutan ; Yang peliknya kenapa UiTM saje yang menjadi isu, kenapa bila kerajaan BN peruntuk 10% kuota untuk non bumi masuk MRSM, 45% kuota untuk biasiswa JPA untuk non bumi, ASW, kenapa tiada bantahan? Itu telahpun dilaksanakan, usul MB hanya cadangan sahaja, belum pasti dilaksanakan, beliau pun bersedia untuk berbincang cara dan pendapat cerdik pandai semua, habis tu, kenapa perlu berdemonstrasi? Atas arahan siapa? Setahu saya, UiTM akan mendenda RM250 jika ponteng kelas lebih dari 4 kali satu semester. Ni satu UiTM ponteng kelas, siapa punya arahan? Adakah HEP UiTM pun terbabit sama?…………….]

  Pelajar UiTM amnya dan khususnya ahli GPMS-UiTM, tak payahlah sibok-sibok nak berdemo aman sehingga ponteng kuliah. Bangsa lain tak berkata-kata apa-apapun, mereka dah dapat yang mereka hendak…..pergi kuliah dan belajar lebih rajin daripada bangsa lain. Jangan asyik buang masa dengan motor dan kereta bantuan (subsidi) bawa ke hulu ke hilir makwe dan pakwe. Lepak berjam-jam kat kafe sampai lupa nak siap kertas kerja……..mana cemerlangnya. Bila disebut sikit nak bagi peluang kat bangsa lain…….melalak, menjerit, terasa terhina ……baru teringat nasib bangsa…..habis selama ini banyak peluang yang kita lepaskan kepada mereka begitu saja……tak pulak dikesali. Orang kata UiTM untuk khusus anak Melayu dan Bumiputra daripada kalangan miskin…..yang perlu bantuan dan dibantu…..tak rasa terhina ke…..sampai bila kita maju harapkan bantuan……berdikarilah. Patutnya kita hebat kerana mampu bagi peluang orang lain……syaratnya mereka kena bayar mahal…bukan macam kita yang sentiasa disubsidikan……fikirlah.

 12. Perantau Solo berkata:

  Tahniah kepada pelajar UiTM! Lepas ni, bolehlah berdemo selalu. Jangan hangat-hangat taik ayam. Kuliah kemana, cemerlang jadi lebai malang.

 13. UiTM Segamat berkata:

  Sedara UiTM sekalian, apa komen kita artikel di bawah ni:

  http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=14273

  Mahasiswa bangkit dari kubur
  Dilulus terbit pada Wednesday, August 13 @ 15:30:00 MYT oleh reformis

  Oleh hermansamsudeen

  Saya tertarik dengan penulisan Ust. Idris yang saya kira ada benarnya. Kisah kebangkitan 5000 mahasiswa UiTM yang membantah kenyataan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim benar-benar diluar jangkaan. Saya juga tidak bersetuju terhadap kenyataan itu. Tetapi tak perlulah dihuraikan disini, kerana saya lebih suka memfokuskan pada kebangkitan Mahasiswa UiTM yang saya kira agak misteri.

  Seingat saya, gerakan lantang mahasiswa UiTM telah lama dikuburkan oleh Pengerusi Umno Cawangan UiTM iaitu, Ibrahim Abu Shah. Selepas sahaja beliau menjadi Naib Canselor maka bermulalah regim Umno yang sebenarnya.

  Pada awal 2001 Ibrahim Abu Shah menukar dasar berpersatuan di kalangan Pelajar UiTM dimana semua persatuan yang mengunakan nama Agama seperti Islam dan Bangsa seperti Melayu diharamkan. Dengan itu semua persatuan seperti Persatuan Mahasiswa Islam, PKPIM dan Gabungan Pelajar Melayu diharamkan ketika itu.

  Gerakan mahasiswa ditekan dan dilarang untuk bersuara. Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajarnya pula di tapis. Semua dekan tidak dibenarkan menyokong permohonan bertanding bagi mana-mana mahasiswa yang lantang menentang dasar Universiti dan Kerajaan BN.

  Mahasiswa dilarang membaca akhbar pembangkang atau mendengar kaset ceramah pembangkang. Mahasiswa tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan atau membuat pengucapan awam.

  Bekas Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UiTM, Khairul Rizal Arshad pernah dihukum kerana membaca khutbah jumaat, walhal beliau telah diberikan laluan sebagai pemimpin pelajar oleh Pusat Islam. Difahamkan bahawa selepas itu pengarah Pusat Islam turut diberikan amaran Keras.

  Mahasiswa juga dilarang menunjukan sokongan atau bantu parti pembangkang. Tapi setiap kali sesi pemilihan Umno, Mahasiswa UiTM akan diheret untuk menjadi petugas bagi menguruskan peti-peti undi pemilihan.

  Zaman gelap Mahasiswa UiTM berterusan, tidak ada lagi mahasiswa UiTM yang dibenarkan tampil menjadi juru bicara mahasiswa. Yang ada hanyalah pemimpin Mahasiswa yang lesu dan sekadar menyalak bila disuruh oleh tuannya, iaitu Ibrahim Abu Shah yang menjadi penyokong kuat Umno.

  Dalam isu membuka 10 peratus kuota bukan Melayu dalam UiTM oleh Khalid Ibrahim ini, akhirnya Mahasiswa dikerahkan juga. Mereka dikerahkan secara tiba-tiba untuk menunjukkan begitu Melayunya universiti ini. Walhal suatu ketika dahulu Ibrahim Abu Shah pernah mematikan organisasi anak-anak Melayu hingga menyebabkan kepimpinan organisasi Melayu peringkat nasional diwarisi oleh graduan dari Universiti lain.

  Selain itu, Universiti ini juga menekankan penggunaan Bahasa Inggeris dalam penulisan tesis, peperiksaan dan kebanyakkan mata pelajaran. Tujuannya adalah untuk memastikan anak Melayu dapat menguasai bahasa Inggeris, tapi akhirnya mereka lupa untuk daulatkan Bahasa Melayu di Universiti yang mengagungkan Bangsa Melayu ini. Sewajarnya agenda mendaulatkan Melayu bermula dari Universiti ini, dunia pendidikannya haruslah diwarnai dengan citra Melayu. Universiti ini wajar menjadi peneraju bagi penterjemahan ilmu-ilmu dalam bahasa Inggeris ke bahasa Melayu sebagai mana Universiti-Universiti Jepun berjaya memartabatkan Bahasa Jepun sebagai bahasa pengantar dalam bidang Ilmiah.

  Tindakan konservatif Ibrahim Abu Shah dalam usaha menaikkan imej Melayu sebenarnya gagal.

  Tidak cukup memanjat gunung Everest dan melahirkan banyak pakar sedangkan kualiti sebahagian besar graduannya gagal dalam aspek moral.

  Pelacuran, dadah dan juga gejala sosial menjadi sebahagian dari silibus dunia akademiknya. Ramai Mahasiswa UiTM yang tinggal diluar kampus hanyut dan tidak dapat dikawal oleh Ibrahim Abu Shah. Malah beliau saban tahun membenarkan konsert-konsert yang tiada unsur akademik diadakan bagi meraih populariti sebagai Universiti yang hebat dalam semua hal!

  Penumpuan gerakan mahasiswa terhadap isu-isu besar masyarakat sekelilingnya mati dan tertanam dengan semangat yang kian layu.

  Kehadiran semula mereka melalui demontrasi di hadapan SUK Selangor jelas menunjukan kelonglaian itu, hingga ada juga mahasiswa yang boleh ketawa dan buat lawak bodoh sebagai hiburan semasa sesi demontrasi itu. Ini berlaku kerana mereka dipaksa untuk berdemontrasi dan mereka pun sebenar tidak faham isu yang diperjuangan sebagaimana apa yang difikirkan oleh Presiden mereka, Luqmanul Hakim Mohamad Idris.

  Apa yang pasti, kenyataan Khalid Ibrahim itu berjaya membangkitkan mereka dari ‘kubur’ keramat di seksyen 1, Shah Alam itu.

  Saya juga difahamkan bahawa sebenarnya mereka juga lupa nak mohon permit. Nasib baiklah FRU tak datang, kalau tidak bertempiaran lari budak-budak ini meninggalkan presidennya.

  Walau apa pun, tahniahlah kerana berjaya menjadi hero buat seketika. Tapi kalau nak lagi hebat lagi, marilah turun berdemontrasi membantah kenaikan harga minyak yang turut membebankan Mak Ayah anda semua.

 14. anak_bangsa_melayu berkata:

  kenapa perlu menyalahkan org melayu.. ??
  kenapa kita xbelajar dari bangsa lain.. ?
  maybe nasib korang baik, tapi penah x kamu turun bawah tengok pelajar2 melayu?…
  penah ke dengan ilmu yang kamu ada, kamu ajar anak-anak melayu?
  penah ke duit yang kamu ada, apabila kamu berada diatas, kamu tolong bangsa kamu? walau seringgit pun?

 15. anak_bangsa_melayu berkata:

  kenapa sume nak hancurkan bangsa melayu?
  kenapa kita xde idea nak meningkatkan atau tambahkan
  yang dikutuk-kutuk bangsa sendiri?
  tau xberapa ramai diluar sana yang menjadi boneka untuk company bukan bumiputra? kerana bekerja dengan company bukan bumiputra?
  semuanya guna nama melayu, tapi bukan bumiputra yang buat..

  melayu mudah lupa..
  melayu mmg suka merungut..
  dengki sesama sendiri..

  selalu xfaham kenapa orang melayu asyik downkan bangsa sendiri, walhal mereka tau ada lagi bangsa lain sedang memerhatikan mereka.

  xpayah cakap ape2kan senang..

  kekadang xfaham kenapa perlu khianat, dengki, dan menunjukkan kelemahan bangsa sendiri. kenapa xtolong-menolong antara satu sama lain…

  mane sifat-sifat tu sebagai melayu bersatu..

  bangsa lain takut tengok kita bersatu.. tapi anda khianat pada bangsa sendiri seolah-olah boleh berdiri dikaki sendiri

 16. anak_bangsa_melayu berkata:

  FIKIR MELAYU FIKIR!

  (Tulisan ini ditujukan kepada semua orang Melayu. Tidak bermaksud untuk menghina bangsa lain. Harap maklum)

  *********

  Bak kata pengacara rancangan Survivor: “THE TRIBE HAS SPOKEN”.

  Pagi Ahad 9hb Mac 2008 merupakan pagi yang gelap buat bangsaku. “I hereby declare 2day as mourning day.” Tulis Azza di dalam SMSnya. Ku rasakan apa yang kau rasakan Za. Menusuk ke dalam.

  Satu malam kami tidak tidur kerana melekatkan diri di depan kaca televisyen sambil menerima berita kekalahan demi kekalahan yang bukan sahaja dirasakan sebagai tamparan hebat buat semua penyokong Barisan Nasional tetapi ianya sudah sampai ke tahap “double punching on the face to blow your mind entirely out of proportion”.

  Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak & Selangor. Semuanya sudah ditawan oleh DAP, KeADILan & PAS untuk 4 atau 5 tahun akan datang. Apa sudah jadi Melayu? Berfikirkah kamu semasak-masaknya ketika memangkah lambang roket, punggung Wan Azizah dan bulan itu? Berfikirkah kamu tentang implikasi kesan pemangkahan lambang-lambang tersebut terhadap kedudukan bangsamu? Atau kamu sengaja leka dan terus berbaring di tilam empuk milik ibubapamu itu sambil bermimpikan bahawa bangsamu akan terus gah berdiri di tanah tumpah darahmu ini? Adakah kamu betul-betul menongkat nama bangsamu: meLAYU? Sedangkan bangsa lain sedang dalam senyap sunyi menikam kamu dengan menggunakan jarum-jarum halus dipenuhi racun yang berbisa. Didodoikan madah pujangga sebagai halwa telingamu sehingga dirimu leka berkhayal. Kemudian kamu dicucuk. Perlahan-lahan. Sedikit. Sedikit. Sedikit. Mahukah kamu menunggu sehingga jarum-jarum itu memenuhi seluruh rongga badanmu, sehingga jiwamu terkulai layu, sehingga hatimu menjadi beku?
  Mahukah?

  Fikir Melayu fikir.

  Benar, masih ramai Melayu yang mundur di bawah pemerintahan BN. Tetapi pernahkah kamu congak berapa ramai saudara-maramu yang berjaya menjejakkan kaki ke MRSM dan IPTA? Berapa ramai yang berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara bersama wang biasiswa kerajaan? Berapa ramai yang menaruh harapan besar kepada wang PTPTN/JPA setiap kali semester dibuka? Dan juga berapa ramai yang disubsidi kerajaan untuk memastikan bangsamu hanya membayar RM400-RM500 setiap semester untuk beroleh segulung diploma/ijazah di UiTM itu? Siapakah yang memastikan tonggak pendidikan bangsamu terjamin di Malaysia ini jika bukan BN? Apakah jaminan Barisan Alternatif (yang rata-rata mempunyai penyokong yang terdiri daripada ibubapa yang menghantar anak mereka ke MRSM, UiTM dan juga tanpa segan silu menyuruh anak mereka menerima biasiswa kerajaan) bahawa keistimewaan ini akan terus dikekalkan? Lupa dirikah Melayu muda zaman sekarang?

  Fikir Melayu fikir.

  Apa lagi yang tidak di tolong oleh kerajaan BN kepada bangsa Melayu? Subsidi? Bermacam-macam subsidi diberikan kepada Melayu sampai tidak terkata banyaknya. Pertolongan keusahawanan? Pertolongan untuk kaum petani dan nelayan? Pertolongan pinjaman wang untuk perniagaan? Pertolongan pelajaran? Pertolongan pembelian rumah? FELDA? ASB? UiTM? MRSM? Semua itu telah diletakkan di depan mata Melayu sebagai motivasi diri untuk pergi lebih jauh, lebih maju. Salah kerajaankah sekiranya Melayu sendiri bersikap bangang dan baghal kerana tidak merebut peluang yang diberikan oleh kerajaan? Salah kerajaan atau salah Melayu?

  Fikir Melayu fikir.

  “Kami akan pastikan tol dihapuskan, harga minyak dan harga barang diturunkan sekiranya peluang diberikan kepada kami. Percayalah.”
  Ini antara isu-isu yang menjadi sebab bangsaku melatah tak sudah-sudah. Janganlah jadi manusia yang hanya tahu meminta tetapi tidak pernah mahu memberi. Silalah mengaku kamu tidak pernah sekalipun menggunakan jalanraya-jalanraya bertol ini sebaliknya lebih rela bersesak dengan lori-lori besar di jalan lama? Tentu sekali tidak. Tiada apa yang percuma di dunia ini kecuali air liur kamu itu. Sekiranya tol dihapuskan, duit siapa pula yang akan digunakan untuk menyelenggara jalanraya-jalanraya ini? Jadi sekiranya Barisan Alternatif menghapuskan tol tetapi segala cukai yang lain dinaikkan demi untuk menyelenggara jalanraya ini, bolehkah kamu jamin mulutmu akan berhenti mengomel? Bolehkah? Harga minyak itu bergantung kepada harga pasaran dunia wahai bangsaku. Inilah bahana akibat tidak pernah mahu menyelak suratkhabar di ruangan Dunia (ataupun tidak pernah membaca suratkhabar langsung). Bersyukurlah kerana harga minyak di Malaysia merupakan antara yang terendah di dunia. Kalau rasa harga minyak di negara lain lebih rendah, isi sahajalah tembolok keretamu di stesen minyak di Singapura atau Thailand. Kita tengok perit atau tidak tanganmu menyeluk kocek seluar mencari dompetmu bagi membayar harganya. Harga barang juga banyak bergantung kepada keadaan semasa. Gandum naik harga kerana terdapat masalah kemarau di Australia. Apakah jaminan Barisan Alternatif mampu mengawal keadaan semasa ini? Mampukah mereka? Berbaloikah kita menjual negeri (ada kemungkinan besar negara juga) untuk penghapusan tol? Tidak bermakna lagikah perjuangan nenek moyang kita bermandi darah memperjuangkan bangsa berpuluh tahun dahulu?

  Fikir Melayu fikir.

  Memang benar terdapat orang yang korup, busuk hati, tamak haloba dan mementingkan diri sendiri di dalam BN, di dalam UMNO. Tetapi, jangan disebabkan oleh seekor dua nyamuk yang menggigit, habis satu kelambu kita bakar. Ingat, di dalam konteks politik negara ini, bangsa kita tidak mempunyai banyak kelambu untuk berlindung. Jika kelambu yang kita ada ini kita carik-carikkan dan kita hanguskan ia sehingga menjadi abu (akibat keadaan diri yang mamai dimana hati dipenuhi perasaan amarah kerana tidur kita yang enak telah diganggu), janganlah pula mulut kita nanti berteriak-teriak menjerit meminta pertolongan sekiranya diri kita terlantar sakit di hospital akibat denggi. Persoalannya, siapakah yang akan menolong kita kelak?

  Fikir Melayu fikir.

  Sekiranya kita campakkan keluar semua manusia yang berbangsa Cina dari Malaysia, mereka pasti boleh hidup, samada kembali ke Tanah Besar China ataupun membina kehidupan baru di seluruh pelosok dunia. Mana ada negara di dunia ini yang tidak ada Chinatown? Sekiranya kita tolak keluar semua kaum India dari Malaysia, sudah pasti mereka boleh kembali semula ke India sana (seperti apa yang HINDRAF amat inginkan). Little India juga ada di mana-mana. Akan tetapi, bolehkah kita katakan begitu kepada bangsa Melayu? Bolehkah kita bertahan? Ke mana hendak kita tuju sekiranya kita ditendang keluar dari bumi Malaysia ini? Ke Indonesia? (di mana terang-terang mereka juga bersentimen negatif terhadap kita disebabkan kemajuan yang kita kecapi di kala mereka masih mundur: perasaan hasad dengki memang universal bagi bangsa Melayu tidak kira dari negara apapun) Ke Singapura? (di mana Melayu di sana pun terang-terangan ditindas) Atau ke Capetown, Afrika? Ke mana kita hendak pergi Melayu? Ke mana?

  Fikir Melayu fikir.

  “Alaaa, KeADILan dengan PAS kan sebahagian daripada BA. Mereka pun boleh memperjuangkan hak orang Melayu, bukannya UMNO je yang boleh perjuangkan”
  Mungkin ada di antara bangsaku yang berfikiran begini. Tetapi sedarkah kamu bahawa KeADILan dan PAS itu tidak boleh berdiri sendiri tanpa pertolongan bangsa lain (baca: DAP yang secara terang membenci Melayu)? Kamu boleh berkata bahawa selama ini PAS mampu sahaja memerintah Kelantan tanpa ditolong sesiapa (ya kah?) tetapi cuba fikirkan kemajuan apakah yang dapat dilihat di Kelantan sepanjang PAS menerajui pemerintahan? Maju ya amatkah Kelantan itu? Amat boleh dibanggakan sangatkah pencapaian ekonominya berbanding negeri-negeri lain? Kurang benarkah masalah sosial di Kelantan seperti yang diwar-warkan oleh PAS? Ramai benarkah yang memperoleh biasiswa kerajaan negeri bagi pelajar-pelajar Kelantan yang bijak pandai? Lebih selamatkah rakyat Kelantan jika dibezakan dengan negeri lain? Benarkah? KeADILan pula dipenuhi oleh mereka yang kononnya dengan gah mendabik dada memperjuangkan keadilan. Persoalannya sekarang, keadilan siapakah yang kamu juangkan itu? Malaysiakah? Melayukah? Atau Anwar? Kerana lelaki bangsat ini seorang, habis bangsaku berpecah-belah. Keadilan yang dijuangkan tidak lebih daripada topeng untuk mengembalikan maruahnya. “Give Anwar’s balls back to him” – Ini sebenarnya madah perjuangan parti ini. Parti ini tidak akan bisa berdiri sendiri tanpa sokongan Cina dan India yang rata-rata akan duduk bersenang-lenang di Kasino atas bukit, menghisap cerut dan menonggang wain merah sambil mulut mereka mengekeh-ngekeh mengetawakan kebodohan si Melayu-Melayu yang bergolok-bergadai sesama sendiri demi memperjuangkan agama, bangsa dan negara. Konon.

  Fikir Melayu fikir.

  Sekarang negeri yang ku duduki akan ditadbir oleh DAP, KeADILan dan PAS. Terima kasihlah rakyat Selangor, terutamanya bangsa Melayu yang telah memberi mandat yang cukup besar kepada BA. Terima kasihlah kerana lebih mempercayai bangsa lain untuk meneraju negeri-negeri berekonomi besar ini (baca: Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor. Kelantan bukan, rakyatnya lebih suka merempat sambil menadah tangan berdoa kepada Tuhan agar rezeki datang bergolek kepada negeri itu tanpa mahu berusaha keras. Biarkan rakyat Kelantan (majoritinya) terus hanyut dibuai nyanyian nasyid para mukminin dan mukminat PAS. Semoga semuanya masuk syurga. Amin) daripada bangsamu sendiri. Terima kasih. Terima kasih banyak-banyak. Jangan menyesal. Itu sahaja. Jangan menyesal.

  NASIONALIS MELAYU, BANGKITLAH!

  P/S: Bak kata ibuku “You can bash the driver of the vehicle to a pulp and hire a new one, just don’t throw away the vehicle which has served you all this while”. Fikirkan Melayu, fikirkan.

  P/S/S: Saya tidak peduli apa yang akan kamu katakan. Katakan apa sahaja kerana ini adalah kebenaran. Bersatu Melayu, bersatu!

  -Katrina Razif-

  dari .. http://katmeowrina.blogs.friendster.com/the_life_journey_of_yours/2008/03/bak_kata_pengac.html

 17. SaYa JuGa PeLaJaR UiTM berkata:

  KATRINA RAZIF…kalau kata2 itu datang dari kamu sndri…maka kamu adalah seorg manusia yg hebat!!tahniah & terima kasih..

 18. melayukan gagah di nusantara berkata:

  di sini hanya DUA pekara yang ingin mengajak kamu berfikir.salah satu sebab mengapa anda patut membantah UiTM di buka kepada NON-BUMIPUTERA.SAYA TERAMAT TIDAK BERSETUJU DENGAN KOMEN DARIPADA RAKAN-RAKAN YANG MENYOKONG PEMBUKAAN UiTM kepada NON-BUMIPUTERA.
  1.FIKIRKANLAH PERJUANGAN AYAHNDA DAN IBUNDA ITM DALAM MEWUJUDKN UITM YANG HASILNYA KITA BERADA DI UITM.ADAKAH TITIK PELUH PEJUANG DAHULU DISIA-SIAKAN DENGAN HORMATNYA KITA MEMPERSILAKAN NON-BUMIPUTERA MASUK UITM.PASTINYA SEDIH YANG TERAMAT PEJUANG DAHULU BERMATI-MATIAN MEWUJUDKAN UITM SEKIRANYA MEREKA MASIH HIDUP SEKIRANYA BERADA PADA SITUASI SEKARANG.
  2.SEBENARNYA PERSAINGAN ITU ADALAH BERDASARKAN INDIVIDU SENDIRI.APALAH ERTINYA SEKIRANYA UITM DI BUKA KEPA NON-BUMIPUTERA TETAPI SIKAP SESETENGAH PELAJAR TETAP SAMA.IA TIDAKLAH BERGANTUNG KEPADA UNIVERSITI.ALHAMDULILAH SAYA MEMPUNYAI KESEDARAN YANG TINGGI DALAM DIRI SENDIRI UNTUK BELAJAR.SEMUA PELJAR DARI MANA-MANA UNIVERSITI TELAH SEDAR ADANYA PERSAINGAN BESAR DI LUAR NANTI.KAMI SENDIRI MEMAHAMI SERTA MENGALAMI SENDIRI PERSAINGAN PELAJAR BUMIPUTERA ATAU NON-BUMIPUTERA.TAK PERLU NAK DI DEBATKAN KERANA SEMUA PELAJAR SAYA YAKIN SEBELUM MASUK KE UNIVERSIT TELAH MENGALAMI PERSAINGAN YANG SIHAT KETIKA BELAJAR DI MATRIKULASI. DI SEKOLAH MENENGAH.JADI, TAK PERLU MENGAJAR KAMI APA ERTI PERSAINGAN.ITU SEMUA TENTANG DIRI KITA SENDIRI.KALAU KAMU NAK PASTI KAMU AKAN BERUSAHA.TETAPI KALAU KAMU TIDAK MAHU,BELUM TENTU ORANG LAIN USAHAKAN KAMU AKAN DAPAT TERIMA.FIKIR-FIKIRKANLAH…

 19. melayukan gagah di nusantara berkata:

  APA ynag ingin saya kongsi di sini adalh saya amat tertarik ketika kejadian perhimpunan uitm di hatiku.Kamu sedia maklum dengan pemakaian warna hitam agak pans.kawan-kawan saya juga agak terpinga-pinga dengan pemakaian hitam ketika cuca sekarang yang agak panas ekoran dari kebanggan era globalisai ini yang kesannya menyusahkan manusia sendiri.Tetapi pada hari itu, saya agak pelik dengan cuaca yang agak sejuk tidak panas..angin bertiup, seolah-olah perhimpunan ini di restui alam semesta ini.sejurus perhimpunan tamat, cuaca menjadi panas seperti sediakala di jam 10.Inilah yang amat saya teruja dengan kejadian ini yang saya boleh fikir dan kaitkan dengan kejadian tuhan.

 20. Bukan Pelajar UiTM berkata:

  Sedutan dari TKO: http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=14334

  Oleh kicap_melayu

  “Cadangan YAB MB Selangor agar 10% pelajar UiTM dibuka kepada bukan Bumiputra telah mendedahkan dengan seluas-luasnya, selebar-lebar dan sejelas-jelasnya betapa jumutnya, sempitnya dan dangkalnya pemikiran Cendiakawan UMNO yang mengepali IPTA di negera yang tercinta ini.

  Jika inilah tahap pemikiran NC-NC yang ada maka tidak hairanlah apa yang UiTM lahirkan banyak hampas dari pati kecuali sedikit yang dikurnia Allah kecerdikan dan kepintaran menggunakan minda. Mohon maaf kepada graduan UiTM yang baik dan berintergriti anda berbeza.

  Disebabkan UMNO telah menyempit pemikiran mereka dan menjadikan otak mereka kelabu berkarat, apabila isu seperti ini disebut maka fokus mereka hanyalah Melayu (peribumi), Cina, India dan lain-lain kaum di Malaysia. Inilah sikap assoybiah totok yang diamalkan oleh puak-puak dan juak-juak UMNO yang hanya angguk-angguk geleng-geleng sahaja kerjanya [dengar lagu Ahli Fikir mesejnya jelas dan indah sekali untuk orang UMNO], bagi mereka bukan bumiputra bermakna Cina, India dan lian-lain kaum di Malaysia, dimanakah kita nak kategorikan orang Indonesi, Thai, Myanmar, jauh sikit Bangla, Pakistan jauh lagi British, German dan orang-orang Amerika? Sedikit sebagi contoh.

  Maju dan tersohornya pendidikan dan hasil keluaran lain-lain IPT di Malaysia dan dunia adalah sikap keterbukaan mereka kepada semua kaum dan bangsa, jika IPT di UK, USA, India, Arab juga bermentaliti seperti Naib Canselor DS Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah maka mungkin tidak ada pelajar Malasyia yang boleh pergi ke sana.

  Saranan YAB MB Selangor perlu dilihat secara global, perkataan bumiputra yang dimaksudkan oleh YAB MB boleh ditafsirkan lebih luas mencakupi bangsa-bangsa lain si seluruh dunia yang kini memberi perhatian yang khusus dan tinggi terhadap standard pendidikan di IPT-IPT Malaysia. Kehadiran pelajar-pelajar ini boleh meningkatkan prestasi pelajar-pelajar kita disamping merintis jalan agar UiTM mendapat pengiktirafan sebenar dunia pendidikan dalam memberi pendididkan bertaraf global.

  Disebabkan agenda politik yang begitu taksub dengan sikap assoybiahnya maka tanpa berfikir panjang DS Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah dengan secepat kilat mengumpul dan mebawa pelajar-pelajarnya menjadi beruk-beruk dijalanan seperti kata KJ berdemonstrsi.

  Pada hemahnya inilah peluang terbaik untuk menjatuhkan kepimpinn baru negeri Selangor. Akhirnya kerakusan kebodohan dan ketaksubannya membawa penghinaan pada tahap intlektualnya sendiri dikaca mata para ilmuan dan dendiakawan yang tersohor di Malaysia mungkin juga luar negara..

  Paling menyedihkan kesempitan dan ketidakupayaan berfikir secara global (bukan golkal) yang ditunjukan oleh pelajar-pelajar UiTM yang keluar beramai-ramai lengkap dengan kemeja T hitam menunjukan bahawa cara dan bentuk pemikiran sempit, jumut Ibrahim Abu Shah telah diterap sepenuhnya oleh pelajar-pelajar ini. TAHNIAH Ibrahim Abu Shah KAMU TELAH BERJAYA MENURUNKAN SEGALA KESEMPITAN ILMU MU KEPADA ANAK-ANAK BANGSA DAN MEMBENTUK GENARASI ANGGUK-ANGGUK DAN GELANG-GELENG.

  Akhir Qalam : NC dan 5000 pelajarnya bolehlah disifatkan bapa borek anak rintik.”

 21. Ali sayang UiTM berkata:

  Saya ingin kawan -kawan yang menyokong agar UiTM dibuka kepada Non Bumi berfikir:

  Tahukah anda hanya 35% daripada jumlah pelajar yang melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi adalah bumiputera. Adakah kerana orang melayu bodoh.Atau bukan budaya orang melayu menyambung pelajaran. Jika pandangan anda sedemikian salah samasekali.

  Tahukah anda bahawa orang melayu masih miskin. Sebab itu tak mampu nak sambung pelajaran. Yang ada ni ha UiTM. Murah skt bayar. Kalau hak kita ni nak diambil, makin kecik lah kite punye peluang. 10% tu banyak bro=12000.

  Mana korang nak taruk 12000 anak melayu ni. Ade ke diorang ni duit nak sambung belajar. Kalau kaye macam korang tak per. mak bapak boleh sponsor. Kalau bapak setakat keje buruh mampu ke..

  Kita bukab main perkauman bro. Kite cume nak bangsa kita berjaya. Ade ke kita tindas bangsa lain. UiTM tak penah tindas bangsa lain. Sebab kita tahu, bangsa lain kalau nak sambung pelajaran peluang diorang terbuka luas..

 22. nmjnh berkata:

  We must congratulate the present leadership of Selangor for suggesting that Universiti Teknologi MARA (UiTM) be open to non-Bumiputeras; a good suggestion indeed and UiTM students and alumni should in fact be proud that such a statement of hope and reconciliation is made public.

  More than merely ten percent should be allocated for Malaysians of other ethnic groups. This is indeed and excellent way to begin restructuring our public universities so that they can become truly global and embrace multiculturalism as a pillar of intellectual pride.

  http://blog4pro.blogspot.com/2008/08/what-all-uitm-malays-should-read.html

 23. melayukan gagah di nusantar berkata:

  Saya pun pernah menuntut diITM S2, S17, S18. So berkenaan sejarah atau persaingan Melayu tu tak usah dipertikaikan. Memang benar kaum bukan bumiputra lebih mementingkan kaumnya sendiri dari bumiputra. Namun jika ada usaha dan tekad yang kuat, Insyaallah akan berjaya. Contohnya, saya sendiri kini bekerja bersama kaum bukan bumiputra.
  kepad nikmj,
  sekiranya anda mempunyai semangat yang begini,
  mengapa anda tidak menuntut di usm di ukm atau di oxford.mengapa anda mengaku pernah belajar di itm.ini dalah perbuatan yang memalukan.anda sudah berjaya.dan anda berbangga dengan kejayaan anda.anda tidak perlu mendabik dada.kerana adanya itm.cuba anda fikirkan.saya ambil cth disini.seorang anak yang ingin betul-betul belajar, semasa spm munkin rezeki tidak meyebelahi dia,dia mendapat keputusan yang tidak membanggakan.dia bersendirian tidak tahu kemana hendak pergi.universiti swasta, sedikit tidak mampu.maka dgn adanya uitm malaysia ia amat membantu pelajar ini meningkatkan mutu belajar sehingga berjaya.menjadi seseorang.maka uitm adalah tempat dan medium yang boleh memberi anak ini peluang.dan impiannya pasti akan menjadi kenyataan.kepada nikmj.anda seharusnya tidak hanya bercakap…
  tetapi sekiranya anda betul-betul ingin membantu pelajar khususnya bumiputera marilah turun ke uitm memberikan tunjuk ajar kepada adik-adik di uitm yang memerlukan sokongan dan tunjuk ajar serta berkongsi pengalaman tentang cabaran di luar sana.kerana ilmu tidak akan habis sedikit pun daripada nikmj melaikan wang.Inilah yang di katakan membantu.Jadi ayuh sama-sam membantu.WALAUPUN SEMUA MEMPUNYAI BERLAINAN PENDAPAT TETAPI MISI YANG DI KETENGAHKAN SAMA IAITU MEMBANTU ORANG MELAYU.MAKA SAMA-SAMALAH KITA MENGAMBIL TINDAKAN BUKAN DENGAN BERCAKAP.INI SAMA BERCAKAP DAN BERTINDAK ADALAH SAMA SEKALI TIDAK SAMA.MAKA SANGUP KAH ANDA BERKORBAN?TAMPA SERIBU ALASAN.. ATAU ANDA HANYA MAMPU BERCAKAP…..kerana tidak semua pelajar uitm tahu mengenai isu yang di ketengahkan nikmj.jadi marilah sama-sama membantu pelajar uitm.

 24. melayukan gagah di nusantar berkata:

  Disebabkan agenda politik yang begitu taksub dengan sikap assoybiahnya maka tanpa berfikir panjang DS Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah dengan secepat kilat mengumpul dan mebawa pelajar-pelajarnya menjadi beruk-beruk dijalanan seperti kata KJ berdemonstrsi.

  Bukan Pelajar UiTM Berkata,
  ANDA
  MENGAPA MESTI DI LABELKN BERUK JALANAN?
  adakah anda bukan orang melayu?
  adakah anda ini salah seorang parti pembangkang?
  mengapa isu umno?
  mengapa di selitkan berkaitan politik?

  uitm adalah sama sekali tidak melibatkan politik.mgapa anda pula yang menyentuh isu politik.ini adalah tidak adil…kepada anda semua yang tidak belajar uitm mungkin anda tidak merasai apa yang saya rasakan.sya tidak pernah menyentuh isu politik.tetapi saya tersentuh hati melihat kanak-kank bumiputera yang tidak berkemampuan tidak pandai menulis nama sendiri.mungkin bangsa atau orang lain mmpunyai harta yang lebih untuk mengambil tuisyen.tetapi tidak pada kanak-kanak ini.mengapa tidak kamu semua tidak turun padang mengajar adik-adik yang di luar sana yang tiada wang bermain sendirian..tidak dapat sekolah ibu bapa sakit.kewangan tidak lumayan…sama-sama berkhemah di sekolah-sekolah.bermalam di sana dan mengajar mereka.ini adalah penting kerana di sinilah titik permulaan kanak-kanak ini untuk belajar.alamilah sendiri.
  SEJARAH DALAH PENGULANGAN YANG SENTIASA BENAR.

 25. SaYa JuGa PeLaJaR UiTM berkata:

  yg pandai sgt bckp soh bukak kuota tu, turunlah pdg kalau brani..join gpms-uitm buat gerakan obor d sekolah2..! bia tebuka sikit mata & minda, btapa daif & naif nyer anak mlayu kita..terutamanya yg duduk jauh d kg2.

  kalau xtau mcm mne nk cari gpms-uitm, kami ada d Bilik Persatuan, Bangunan Budi Siswa (HEP). kalau dah keje pun tetap blh join prog, xde mslh..blh share pngalaman. kalau msih blja, lg bgus!blh jd urusetia..jgn pandai ckp jer..

  blaja trus blaja!

 26. nikmj berkata:

  kepada Melayukan Gagah Di Nusantar,

  memang benar kata saudara/saudari. suka saya nyatakan disini, saya bukan setakat pernah belajar diuitm sahaja, lepas uitm saya dah sambung belajar keVU, USA

  oleh sebab demikianlah saya menyeru mereka yang taksub dengan 100% bumi agar lebih berfikiran terbuka. Untuk menghadapi persaingan sebenar diluar sana, kita mesti lebih bersedia.

  jika keputusan kurang membanggakan, kenapa perlu meraih simpati untuk keuniversiti. universiti untuk mereka yang mendapat keputusan membanggakan, kemasukan berdasarkan merit!

  http://blog4pro.blogspot.com/2008/08/what-all-uitm-malays-should-read.html

 27. Ali sayang UiTM berkata:

  bagus betul ade makhluk macam nikmj ni..
  hang ingat orang melayu ni bodoh ke. Jangan ingat keputusan kau yang membanggakan tu sebab kau sorang pandai. Orang lain yang xdpt keputusan baik tu tak pandai.Bodoh.tak kerja kuat.

  uitm nilah yang kutip budak – budak kampung pi sambung belajar. uitm tau bukan sebab bdk kg tak pandai. Tapi peluang tak de. pastu uitm bagi peluang. Pastu kau tengok sekarang.Budak2 kampung yang tak keputusan yang mwmbanggakan nilah yang jadi tokoh – tokoh koperat..

  Masalahnye sekarang ramai lagi budak kg yang tak dapat peluang. Kesianlah diorang. Kalau kau dah pandai. janganlah tutup peluang orang lain..

 28. Anak_Bangsa_Melayu berkata:

  Buat Nikmj,

  Anda telah diberi peluang oleh uitm untuk bertatih, merangkak, berjalan dan terus berlari… Kami perjuangkan anak cucu cicit masa hadapan juga hendak peluang sebegitu, ini bumi kami, patutkah kami mengemis?

  Kami juga sedang berusaha KEARAH ITU, kita bukan melihat hanya untuk diri sendiri, tapi mampukah keseluruhan anak bangsa kita.

 29. Anak_Bangsa_Melayu berkata:

  UiTM mengajar dalan Bahasa Inggeris, kami yang baru masuk, baru hendak berjinak-jinak dengan bahasa itu.

  Sekang ini, pembelajaran matematik dan sains untuk murid-murid sekolah dalam Bahasa Inggeris. Kasihan kadang-kadang, bukan melayu cepat je belajar sebab bahasa mereka juga, ramai ketinggalan, lebih-lebih lagi pelajar luar bandar. Last2, anak bukan melayu yang banyak score, dah tentu peluang untuk mereka cerah untuk melanjutkan pelajaran lebih tinggi.

  Anak melayu bukan xrajin, mereka juga bijak, tapi tidak tahu jalannya kemana. Patutkah kita bayar masa hadapan mereka dengan ini semua.

 30. Cicit_Melayu berkata:

  Setelah membaca artikel dari Nikmj,

  Dia agak terpengaruh juga dengan Amerika, ‘open-minded’ kononnya. Dan kita ni kononnya ‘conservative’. Tidak perlu apa-apa dari dia, kerana di UiTM sendiri lebih ramai professional yang jati Melayu yang rasional.

  Ikutkan mana-mana pun boleh bersaing, antara anak melayu pun bersaing juga. Cuma UiTM ini bagi kita peluang untuk meneruskan pelajaran sebab ‘money’. UiTM xnak ‘duit’ menjadi penghalang untuk kita teruskan belajar.

  ps: 1. teringat kali terakhir pro-canselor dan terngiang-ngiang lagi ucapan beliau untuk anak melayu. UiTM Dihatiku.

  2. Penah dengar tak orang-orang tua kata, nape xsambung belajar(walaupun nak masuk darjah 1..).. sebab xde duit.

 31. cucu ma kilau berkata:

  Malaysian-Not-Malay, ko ni ntah ape2.. nama nya ppn pelajar..pensyarah tu bukannya pelajar..takkan tu pon nk kena bgtau..opss..dah terkasar..melayu kan penuh dgn sopan santunnya..MAAFKAN SAYA

 32. Dr.Siddiq Azani berkata:

  An Open Letter To UiTM Admins, MPPs, UiTM Students, And All Malaysian.

  http://writtenbyhim.wordpress.com/
  http://bicarapenulis.blogspot.com/

  When I was driving to go the the faculty just now, I saw a big big big signboard infront of the UiTM entrance. the board stating “roboh uitm,roboh melayu bumiputra” and was coupled with several banner and whatsoever voicing the students disagreement towards the 10% quota suggestion.

  I was kind a bit shock after watching the banner. for you guys, you can see it just infront of the pakguard defense at the 1st gate of UiTM after you come back soon.

  I thought this conflict has meet its end, but sadly, it is getting worse. I am thinking on how our chinese and Indian lecturers may feel if they see the board – of course they are going to notice it since they are not blind and still driving to school.

  Just imagine how they feel. they are here to teach us. infact many of them has already been here for quite some times, but after all of the sudden, this is what they get. dont you feel something is lame here? we suppose to end this dispute as soon as possible! I have many chinese and indian lecturers here in UiTM and believe me, they will feel isolated as their race are being subjected to the conflict.

  Come on lets put an end to this racial dispute. we already voiced out our stand by having such demonstration. enough. we should not go further into the detail. they also trying to avoid from discussing this matter. Lets put aside this UiTM issue. we have a lot of thing to do, friend.

  I am here to ask for the MPPs and the administration, with all courteousness, to bring down the board before this issue being broaded out more seriously. we donot want to drag this issue and become the major threats to our racial integration. we have to stop this immediately!

  On this issue, we may want to discuss it in more appropriate ways and behind the closed-doors. somehow, this has become a very sensitive issue, not only among the Malays, but among Chinese and Indian as well. I am not againsting UiTM in this case, but the significance are not there. Instead of cooling down the tension, we made it more tense than ever before.

  Spread this words and lets promote peace and harmony, Malaysia!

 33. waweng berkata:

  aslmkm dan salam sejahtera
  aku ni student and aku nak koment tak menyokong saper2..
  aku melayu dan tentulah aku sayang sangat kat bangsa aku.. dan kalau kiter pikir..semua bangsa nak yang terbaik utk bangsa dier sendri..tipula kalau korang nafikan.. tapi..pernah ker korang renungkan..apa yang berlaku nie adalah satu taktik…bagi memecah belahkan org melayu.. kepada Nikmj, ku paham aper yg ko cuber sampaikan.. dan dr aper yg ko tulis ku tahu ko adelah seorg yg libral… kalau ko nak tahu, ku juga seorang yang liberal pada dasarnya.. tapi ku agak sedih..sebab naper ko yg bertuah atas jasa uitm tidak rasa aper yg pelajar uitm rasa?
  adakah mungkin ko telah berjaya di U.S? tapi ku tak kater pandangan ko salah.. cuma ku rasa ko juga telah salah paham terhadap bangsa ko sendri..yg nak pertahankan uitm tue.. ku dah lawat blog ko,ko nie peminat barisan pembangkang..dats y ko sokong pembukaan tue..jadi tue adelah hak ko..cume tak adil la..sebab ko aderlah fanetik pembangkang..sumpah! ku juga adelah peminat parti keadilan,tapi bukan parti gabungan itue.. sedarkah ko, ko juga telah menjadi boneka terhadap pari itue sendiri?
  ko membenci parti umno dan bn..tapi ko luper sejarah..ku jua x sokong pati2 tersebot tapi ku pikir tentang susah payah nya org melayu nak bangun dari zaman nenek moyang aku.. ok sebernarnye ku juga tak kater ku nie talam dua muka..
  cuma ku ader pandangn aku..utk korang yg baca..just pandangan..
  ku sayng bangsa aku..dan ku dulu seorg yg liberal..dulu lepas stpm ku nak sgt masok ukm, sebab ku nak bersaing ngn bukan melayu…dr zaman sekolah ku, ku suker bekawan ngn bukan melayu.. 4 the knowledge it self..
  aku bukan org berda..tapi sekadar mampu.. hero aku arwah bapa ku. ku dididik oleh abah gar survive every month ngn kumpul duit belanja sendiri kalu nak shoping ke aper.. aku nie bersekolah kebangsaan campur..so aku seorng yg suka merenung.. tahukah kamu semua..kat skolah org cina sgt kedekut ilmu?
  org india juga..tahukah kamu ilmu yg di ajar kat kamu itu adalah sebahagian jer dr aper yg diorg tahu..ku pernah wat part time..semua kat kedai tokeh cina..diorg sanagt suka kalau dpt pekerja melayu..sgt dikulikan..sembahyang pun dilarang..indon2 yg asalnye islam lgsung disuruh bg makan kat anjing..(indon juga rumpun melayu) aper semua tue? ok2..kata la kami org melayu terima..kami ni baik hati..tapi adakah mereka akan baik hati ngn kami??
  sedangkan atitude diorg pun mcm tue..memang tak semua..tapi sedarlah org bukan bumiputera lebih perkauman dr bumiputera itu sendiri..sebenarnya bnyak dah terbukti..tapi banyak yg nafikan..
  sebenarnya aku adalah student uitm..ku nak g tau..keputusan stpm ku layak utk aku masuk u.k.m m… tapi ku pelik naper uitm yg trima aku..sedangkan pilihan yg keempat..sedih..sebab aku belajar demi arwah..tapi ku xdpt capai cita2..tapi kenaper kptsn ku di tolak ukm? sebab kuota ker? tapi aku besyukur uitm kutip pelajar mcm aku.. ni membuktikan uitm bukan xder pelajar berkualiti(cgpa 3.8++) asal semua terjadi? korag kata uitm xder kualiti?
  ramai jer dak kelas aku yg ader poiter tinggi2…ijazah lagi..aku bukan miskin…tapi aku sederhana..aku liberal..tapi aku bersyukur di uitm ajar aku mcm2…kami x diajar membenci budaya dan agama laen..kami sentiasa dipantau..uitm x bela budak bermasalah..setahu aku student yg pointer rendah akan ditapis..teros!
  so xadil saper kater itm xder kualiti..ader jer lecturer cina ngajar..ok jer..kami leh hormat. tahla..aku tak paham..kenapa uitm jd bahan politik…umno mahupun pembangkang…
  sebenarnye, aper yg korang x nampak aderlah pepecahan bangsa kiter sendiri… umno pon..pas pon..keadilan pon..
  samerjer
  melayu skunk jadi pecah belah dan bangsa lain jd duri dlm daging… seronok kan?
  kalau pembangkang bagus naper dap,keadialn n pas pon x leh bersatu hati?
  atau diorg nie bermuka2 sesamer sendrijer? dan naper umno mati camtue jer?
  dan naper bn yg dah memimpin negara sekarang x dipercayai?? semua balik kepada akar…. jgn salahkan org lain..n jgn anggap diri kiter jer betul..aku pon tahu aper ku tulis ni pon salah..ku mintak maap…ku hanya nak kita sama2 muafakat jaga malaysia..gaza pon dah hampir hancur oleh org yahudi…yg benci org islam…aku sumpah dulu daif ilmu isalm..tapi alhamdulillah..blajar menyayangi bangsa sendiri sedikit sebanyak wat aku belajar syangi islam.. kerana dalam islam semua beragama islam adalah saudara..kan?
  sepatutnye bukan rakyat jd mangsa dan kiter rakyat takyah jd boneka bodoh alat politik…
  kiter patut bertegas kat pemimpin agar diorg bersatu…pas leh bantu dalam pentadbiran agama.. dap n mca pon bersatu la… mic lagi… bn+umno+keadilan..masing2 libral..plis korang tau cara nak bersatu ngn parti bukan melayu..n parti bukan melayu..tolong pikir sama korang rakyat malaysia..jgn jadikan kami mcm singapore..kalo pemimpin tunjuk tauladan rakyat ikot.. sebab tu seorng pemimpin yg baek tu mampu memimpin dalam segala hal..agama..lah jd hakim.leh jd guru agama,lah jd imam masjid..lah bertoleransi ngn baik.. itula yg ku rasa..maaf salah silap..ku sayang bnagsa ku..ku keamanan jer..jgn gangu hak bumi puter sebagai bhn politik.. k.

 34. biase je berkata:

  ah…
  korang yang takut pelajar len masuk…
  pe salahnye kalau bangse len masuk…..
  bukanye korang xbole belajar…
  10% je pun beb…
  goyang ke?
  kalau diorang masuk pun,time korang belajar diorang korang tunjuk la melayu pun power jugak…
  pe da…
  da terANG2 melayu memang malas… hahaha..
  dah2 apesal gi bubuh itm jd Uitm?
  so orang pertikaikan la….

  senang je, len kali admin explain kat orang awam bia orang len faham…
  hah, kalo nak sangat melayu korang,
  xpayah ade sbjek bahasa ke 3
  baru nampak MElAYU ….
  student kene nk modenas je
  baru melayu….
  kene nek kete proton…
  bru melayu….
  aku pun pelajar uitm jugak,
  n aku suke ade saingan
  baru diri manusia yang begelar melayu sedar kat mane kite sekarang… hahaha!!!
  banse melayu takut saigan
  duduk dalam satu komuniti 2 la jadinye….
  padehal korang xsedar student uitm sume kolot n xbole memimpin…
  malu aku…
  naseb bek mak aku cine haha…
  aku tau korang akan cakap,
  “g belajar tempat len la weh!”
  tapi aku harap sume orang fikir la sejenak…
  sampai bile bangse melaye nak digelar bangse mundur weh????

  jangan just pandai ercakap tapi xde asas…
  salam…

 35. 0857 berkata:

  salam…
  bile baca entry ni…sedih rsnya bila melihat ada bgsa sendiri yg ingin menjatuhkan bangsa sendiri…cuba fikir berapa byk hak2 melayu yg telah diambil sedikit demi sedikit tanpa kita sedari…
  mmg betul perlunya persaingan… tapi bukan bermakna sume melayu di uitm x bersaing…
  klu nak kate budak uim xde yang bersifat kepimpinan itu tipu namanya…. cuba kaji dan lihat betul2 tokoh2 melayu ade je yg bekepimpinan…. sedih bile melihat bangsa sendiri tak bersatu…
  ideologi yg telah diserap masuk perlahan-lahan dan menjahanamkan jati diri melayu dan ISLAM itu sendiri semakin lama semakin ketara… maka berjayalah bangsa2 yang nak merosakkan kite yang beragama islam…sedar x sedar mmg kite telah termakan dek ideologi barat… inilah satu2 nye universiti yang menolong bangsanya sendiri…
  prinsip belon…jgn hanya pandai bercakap tetapi ambil tindakan…
  kepada sesiapa yg menyokong uitm dibuka 10%, cuba tny diri sendiri adakah kita telah membantu anak melayu islam untuk lebih berjaya di masa hadapan??????????

 36. nikmj berkata:

  tiada istilah melayu dalam islam, nabi sendiri pun tak pernah agungkan bangsa quraish. hanya yahudi sahaja yg mengagungkan kaumnya lebih dari segala-galanya

 37. lala berkata:

  jika dipandang kembali..
  isu ini tidak harus diperbesarkan
  kemasukan 10% mampu membuatkan
  kita dapat bersaing

 38. Skoden berkata:

  Kalau tekaan aku betul, nikmj ni rasanya salah seorang penganut(tegar/tak tegar) PAS…

  Tak tahulah betul ke tak…

  Tapi bro apsal kau masuk itm masa 70an? bukan UM, bukan UKM, bukan universiti luar negara

  Mungkin sebab result MCE mu hampas kot…mungkin tu sebab itm ambik ko.

  Alhamdulillah., itm berjaya polish ko sampai boleh belajo kat US.

  Macam akulah jugak, dipolish balik lepaih kantoi U dulu hehe

  Sekarang tengah berlatih bro…sebagai doktor perubatan

  Tapi malang sikit, camna bro ni boleh lupa daratan?

  bro tak sedar ke mak bapak dan anak2 kampung macam aku ni begitu berharap pada itm..

  sampai ada yang sanggup datang dari pedalaman sarawak tuk jumpa VC bagi anaknya masuk itm..

  Bro nii ex itm…sekurang-kurangnya tolonglah kami adik-adik bro di itm ni.

  atau tolonglah adik2 kami di kampung untuk dapat peluang belajar macam bro di itm ni.

  sedih…sedih

  (lepas ni mesti aku dikondem budak hingusan lagi, betul tak bro?)

 39. pairancucu berkata:

  assalamualaikum dan salam 1 malaysia…
  hadir nya sy di sini sebagai seorang mahasiswa UiTM bkn untuk mrnyalahkan sesiapa…

  pada hemah sy, mmg benar kita tidak perlu melatah atau sebagainya…
  akan tetapi perlu diingat bahawasanya kita juga tidak boleh sesuka hati menuding jari antara satu sama lain…

  yg penting dlm isu ini (walaupun sudah lebih 2 tahun), kita perlu menyelesaikn masalah2 begini yg ditimbulkn sama ada sengaja mahupun tidak secara berhemah dan betul…

  jika ingin dikatakn mengenai persaingn, atau pun kemampuan dlm bidang keilmuan…
  bangsa Melayu seringkali dihina, diherdik, dicaci, dihina dn sebagai nya…bkn sahaja oleh bangsa sendiri, malah golongan cerdik pandai (luar negara) juga pernah mengatakn bangsa Melayu ini tidak bertamadun…

  ingin sy jelaskan disini bahawa, bangsa Melayu sudah lama mempunyai segala2nya dlm bidang ilmu, teknologi dan juga ketamadunan bangsa…
  sebelum zaman kesultanan melayu melaka lg, bangsa Melayu sudah menunjukkn kemajuan yg begitu memberansangkn sehinggalah kita diserang dan dijajah selama 400tahun…

  dlm keadaan yg tidak tentu hala itu….segala ilmu, teknologi, dan bahan2 penulisan (dr sastera senhinggalah kpd bidang agama) telah dirampas dan dikatakn telah tenggelam di lautan oleh negara penjajah…sedangkan jika kita pergi melanjutkan pelajaran ke eropah dan barat, akan dpt kita lihat catatan ilmu2 tersimpan didlm perpustakaan2 besar di universiti2 mereka…

  jd apa guna kita berbalah sedemikian rupa jika kita sendiri tidak menjadi seperti bangsa kita yg dahulu?? (sebelum dijajah pd 1511).
  juga perlu kita ketahui, andalusia (sebuah negara Islam yg satu2nya di eropah) juga mengalami nasib yang sama…
  semasa zaman gelap di eropah, andalusia menikmati kemudahan dan teknologi yg tidak terbatas….sehinggalah mereka diserang dan dijajah…(andalusia skrg dikenali sebagai sepanyol @ spain)

  jadi, marilah sama2 kita membina kembali sebuah negara yg gilang gemilang walaupun ia mengambil masa ratusan tahun untuk dikecapi…

  -salam ukhuwah dr UiTM Seri Iskandar, Perak-

 40. Vee berkata:

  Selfish. Pelajar mcm diorang tak sepatutnya ada di muka bumi ini .tak apa, rezeki diorang tak halal langsung buat selama -lamanya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s