Khemah Kerja Patriotik

Posted: Jumaat, 9 November 2007 by GPMS-UiTM in Berita GPMS, Isu Pelajar, Latihan

Mohd Faizal Mohd Salleh
Pengerusi Biro Anti Dadah & Gejala Sosial
GPMS Kebangsaan

Biro Anti Dadah & Gejala Sosial, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) akan mengadakan program Khemah Kerja Patriotik pada 20 – 23 November ini di Savannah Hill, Ulu Tiram, Johor. Para peserta adalah terdiri daripada para pelajar tingkatan 3 dan 4 dari sekolah-sekolah sekitar Johor Bahru, Johor.

Objektif program ini ialah untuk:

  1. Membentuk pelajar-pelajar Melayu yang benar-benar berkualiti dari segi kepimpinan dan semangat. Mewujudkan sikap saling bekerjasama, bertanggungjawab dan bersungguh-sungguh dalam melaksanakan kewajipan yang diamanahkan.

  2. Menyatukan-padukan serta mengenali dengan lebih rapat antara para pelajar dari sekolah yang lain selain memberikan peluang kepada mereka bertukar-tukar pandangan dan pemikiran selain menghindarkan kewujudan gejala ‘samseng’ dari kalangan puak-puak antara sekolah.

  3. Melahirkan pelajar Melayu yang peka, sensitif, inovatif, kreatif dan berani serta tahan lasak dari segi mental dan fizikal.

  4. Menyediakan barisan pemimpin pelapis yang mempunyai daya kepimpinan berkualiti serta ‘komited’ terhadap perjuangan GPMS sama ada di peringkat cawangan, bahagian ataupun peringkat nasional. Ini kerana merekalah yang bakal menerajui dan mencorakkan kepimpinan negara di masa hadapan.

Kajian dan pemerhatian yang dibuat oleh para pelajar Sarjana Sains Kemasyarakatan menunjukkan bahawa semakin berkembang pesatnya perubahan dan kemakmuran sosio-ekonomi negara telah secara tidak sedar menjadikan anggota masyarakat semakin tidak sama rata, semakin bertambah ciri-ciri kehidupan bandar (urbanisme) yang bersifat individualistik dan akhirnya melemahkan dan meruntuhkan konsep kejiranan, kekitaan dan kesukarelaan (volunteerisme). Keadaan ini tidak ada kekecualiannya dalam masyarakat Malaysia sendiri setidak-tidaknya dalam satu dekad kebelakangan ini.

Fenomena ini semakin hari semakin ketara di kalangan anak-anak muda. Bagi membendung fenomena ini daripada terus berterusan, GPMS telah mengambil langkah proaktif dengan merangka `Khemah Kerja Patriotik’ bagi memberi suntikan baru kepada golongan belia untuk mengembalikan semula semangat juang, berani menempuh cabaran, sanggup mengambil risiko dalam pelbagai kegiatan dan menjadikan cabaran sebagai satu perjuangan.

Kita harus sedar, generasi muda dan belia sukakan aktiviti-aktiviti yang mencabar. Dalam masa yang sama, kerajaan memerlukan generasi ini sebagai pelapis kepimpinan di masa hadapan. Kita sedar, remaja dan belia sudah mula berjinak-jinak dengan aktiviti-aktiviti tidak sihat seperti gejala penagihan dadah dan masalah sosial lain.

Oleh itu, GPMS berpendapat, kita hendaklah memulakan satu pendekatan baru dalam menarik lebih ramai generasi muda untuk menyertai GPMS dan menghindarkan diri mereka dari kegiatan yang tidak sihat, kerana yang rugi ialah Melayu dan kerajaan khususnya.

Penerapan semangat “Yakin Boleh” dikalangan anak muda adalah amat penting bagi membentuk generasi pelapis yang mempunyai sikap daya tahan yang tinggi dan daya juang yang kental. Suntikan semangat kembara dan meneroka sesuatu yang baru amat penting bagi membentuk ketahanan mental dan fizikal yang kental bagi membolehkan mereka menghadapi cabaran sekeliling pada masa hadapan.

Semangat untuk menjadi perintis dalam sesuatu penerokaan baik di laut, gunung-ganang, hutan rimba, gua atau udara amat penting bagi membuktikan kepada masyarakat luar bahawa orang-orang Melayu khususnya anak-anak muda juga mempunyai keupayaan tinggi dalam pelbagai bidang.

Berdasarkan pengalaman yang lepas, program yang berbentuk kepimpinan dan motivasi ini telah banyak mengeluarkan hasil yang baik. Mereka yang lahir dari program yang seumpama ini juga telah banyak membuktikan kewibawaan mereka dari segi kepimpinan di samping mempunyai daya juang tinggi.

Program sebegini juga telah mengubah sikap generasi muda dari sikap negatif menjadi seorang yang berfikiran positif, berdisiplin, berkeperibadian tinggi, bersatu padu dan mempunyai daya kepimpinan berkualiti yang secara langsung akan dapat mengangkat martabat bangsa dan negara. Melalui program ini juga, disandarkan harapan agar mereka menjadi agen sedar penggerak negara di masa hadapan.

Apa yang termampu dilakukan GPMS ialah memberi dan menunjukkan jalan kejayaan kepada generasi muda khasnya pelajar Melayu ini. Untuk mereka menerima dan melaksanakannya terpulanglah kepada diri masing-masing. Kita hanya berusaha, berikhtiar, berdoa dan bertawakal. Hasilnya sama ada berjaya atau tidak, berkesan atau fidak akan di tentukan oleh Allah S.W.T atas usaha kita itu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s